Ηλίας Μαστρομηνάς, Mastrominas ARChitecture

 

 

Το βραβευμένο γραφείο Mastrominas ARChitecture ιδρύθηκε από τον Ηλία Μαστρομηνά το 1984. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Έχει εκπονήσει μελέτες γνωστών ξενοδοχείων πολυτελείας όπως τα Patmos Aktis, Diamond Deluxe hotel, Astir Odysseus, Palazzo del Mare, Kos Aktis με τελευταίο το Caravia Beach junior suites. Η πολύχρονη εμπειρία και η βαθιά γνώση στην αρχιτεκτονική ξενοδοχείων μαζί με τη διαρκή αναζήτηση της αισθητικής αρτιότητας, συνοψίζονται στο βραβευμένο έργο του γραφείου Casa Cook Kos που ανήκει στον όμιλο Thomas Cook. Στο έργο αυτό συνεργάστηκε με το γραφείο Lambs and Lions, Berlin το οποίο πραγματοποίησε την καλλιτεχνική διεύθυνση, το συνολικό concept και την εσωτερική  διακόσμηση. Το γραφείο Mastrominas ARChitecture έλαβε τα εξής διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής για το έργο αυτό: το European Prix Versailles 2018, το bronze International Design Awards 2017 και την Ειδική Μνεία στα German Design Awards 2019.

 

Κύριοι στόχοι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η λειτουργική επίλυση του κτιριολογικού προγράμματος, η ένταξη στο περιβάλλον, η εφαρμογή βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η κατασκευαστική επάρκεια των προτάσεων και η αισθητική απλότητα των μορφών.

Σήμερα, δραστηριοποιείται στην Αθήνα και την Κω, στοχεύοντας μέσα από την έρευνα της αρχιτεκτονικής με ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, να μετουσιώσει την αποθησαυρισμένη εμπειρία του γραφείου σε νέες ιδέες.